Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=Auy_wtcl8IA
Sastojci:
600g Histris mljeveno mješano meso
100g Histris pancete (sitno na kockice narezano)
1 glavica kupusa
Histris suha kobasica
10 dag riže
2 jaja češnjaka (sitno nasjeckan u maslinovom ulju)
slatka crvena mljevena paprika
peršin (sitno nasjeckan) – nije obavezno
dvije žlice domaće masti
sol, papar i papar u zrnu
Priprema:
Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove.
U loncu otopite malo domaće masti, dodajte sitno nasjeckan češnjak i malo koncentrata rajčice.
U međuvremenu, pripremite smjesu za sarmu. Histris mljevenom mješanom mesu, dodajte sitno narezanu Histris kobasicu, rižu, sitno marezan češnjak, jaja, sol, papar. Smjesu dobro izmiješajte i ostavite da odstoji.
U listove zelja zamatajte smjesu i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra. Slažite sarme u lonac, dodajte izrezani ostatak kupusa i narezanu pancetu. Na kraju zalijte hladnom vodom toliko da prekrije složene sarme u loncu.
Kuhajte oko dva sata na laganoj vatri. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.
Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.
Dobar tek želi Vam Histris!