HISTRIS šampionskim proizvodom zaokružio lov

JELEN I TARTUF ZA ŠUMSKU KRALJICU SALAMU

Na jednom smo tanjuru htjeli ponuditi dvije šumske dragocjenosti: divljač i podzemni gomolj. I trebalo nam je mnogo vremena, više no što smo planirali, no dobili smo ono što smo htjeli. Šumsku smo priču u Histrisu zaokružili salamom od jelena s tartufom!

„Želja za šumskim proizvodom je tinjala duže vrijeme. Vođeni prošlošću Istre i starim plemenom Histri(s) te usmenom predajom o lovu na tartufe sa svinjama, htjeli smo spojiti priču ulova. U početku nam nije išlo. Isprobavali smo razne začine i dozacije jer je meso divljači samo po sebi preagresivno, preuzimalo je dominaciju nad istančanim mirisom tartufa. Kako priča s divljom svinjom nije uspijevala, okrenuli smo se jelenu. Bila je to naša nova priča iz šume, ovoga puta uspješna i iznad očekivanja! Doduše, i s njom
smo imali posla, no rezultati su ubrzo stigli. Jednom kad smo pronašli formulu za salamu od jelena, vratili smo se i divljoj svinji. I taj proizvod doveli do savršenstva. Tako smo priču o lovu u šumi zaokružili u cjelinu“, istaknuo je Dalibor Matišić, direktor Histrisa.
Time opravdava slogan istarskog pogona za preradu mesa iz Svetog Petra u Šumi: Histris – utemeljen na kvaliteti, dosljednosti i upornosti, jer je upravo upornošću proizvedena Histrisova najveća perjanica.

Salame od jelena i divlje svinje s tartufima jedinstveni su proizvodi na hrvatskom tržištu, ujedno i premium proizvodi zbog limitirane proizvodnje i ograničenih prirodnih resursa. Sezona lova strogo je kontrolirana, a priroda se za ovu deliciju i uskladila; odstrjel jelena moguć je od sredine kolovoza do kraja godine kada traje i sezona lova na istarski tartuf. „U oba se proizvoda koristi isključivo meso divljači slobodnih lovišta. Pomirenje koristivosti i poštovanje prirodnih načela, proizvod čini bogatim bjelančevinama i neopterećen udjelom masti pa u rapsodiji okusa dominira specifičan okus dubina hrvatskih šuma“, istaknuo je Matišić. Tako su dva kralja na tanjuru dobili kraljicu salamu – na Danima hrvatskih kobasica i salama u Svetom Petru u Šumi održanima u ožujku 2022., a u konkurenciji od 122 uzorka nagrađenu s najvećim brojem bodova!

Druge novosti

Izbornik