solarni_histris

S 225 SOLARNIH PANELA HISTRIS MJESEČNO PROIZVEDE STRUJU DOSTATNU ZA OKO 40 KUĆANSTAVA

Održivo i odgovorno uz tradiciju prerade i korištenja domaćeg mesa

Proizvodimo na sunce i pritom štedimo. Pitate se kako je to moguće u vremenima kada unatoč planiranju, rezanju i doskakivanju noćnoj – jeftinijoj potrošnji mjesečna rata struje skače i do tristo posto?! U Histris smo doskočili enormnim poskupljenjima: ne prerađujemo samo meso hrvatskih farmi, već na odgovoran i održiv način, prije svega ekološki, proizvodimo struju dostatnu za 40-ak kućanstava!

Na krov zgrade proizvodnog pogona površine 1000 metara kvadratnih ugradili smo 225 solarnih panela i dobili smo solarnu fotonaponsku elektranu kapaciteta 100 kWh. Iako je mjesečna proizvodnja manja od naših potreba, smanjili smo potrošnju električne energije koju kupujemo i do 50 %. Količina energije koju proizvodimo polovica je naše mjesečne potrošnje, no da nemamo elektranu, cijena struje stajala bi znatno više nego sada, rekao nam je direktor prerade mesa Histris Dalibor Matišić.

Vrijednost investicije je 135 tisuća eura. Od toga, 80 tisuća utrošeno je u izradu elektrane, a 55 tisuća u rekonstrukciju krova zgrade stare stotinu godina. Povrat investicije planiran je u roku od četiri i pol godine.

Maksimalno smo iskoristili površinu krova i stogodišnjoj zgradi dali smo novu vrijednost. Na najveće prepreke naišli smo u administraciji i u dobivanju potrebnih suglasnosti i dozvola. U planu je nadogradnja pogona što uključuje povećanje kapaciteta solarne elektrane ugradnjom novih panela.

Histris je fotonaponske panele ugradio na proljeće, a do kraja 2022. godine proizveli smo 73 MWh. Maksimalna proizvodnja u jednom danu bila je 660 kWh. Na taj način održivo i odgovorno uz tradiciju prerade i korištenja domaćeg mesa ne posustajemo unatoč poskupljenjima. Rezultat je to sustavnog planiranja i okretanja ka obnovljivim izvorima energije, ali i planska transformacija pogona: od onog prvotnog pogona za preradu mesa otvorenog 2015. godine u Poreču, godinu dana kasnije preseljenog u Sveti Petar u Šumi u bivši Purisov pogon pa do danas obnovljenog i modernog pogona kapaciteta prerade 600 tona mesa godišnje.

Napravili smo iskorak i u modernizaciji pogona u segmentu pakiranja, narezivanja proizvoda i pakiranja nareska. Nakon višemjesečnog čekanja strojeva iz Njemačke, zbog problema na tržištu, konačno se možemo pohvaliti novom implementiranom linijom. Ovo je bio nužan korak u našem nastojanju da se razvijamo i širimo tržište. Osluškujemo potrebe tržišta i potrebama se nastojimo prilagoditi. Ako se osvrnemo na turizam i ljetnu sezonu, onda valja imati na umu da turisti teže lokalnim okusima i „serviranom“ proizvodu. Pritom mislim na već pripremljene nareske, bez potrebe da sami proizvod režu i pripremaju zalogaj na plaži ili obrok u nekoj od brojnih kuća za odmor. Sada im to možemo omogućiti! Zahvaljujući novoj liniji u mogućnosti smo ponuditi već spremne nareske tradicionalnih istarskih proizvoda poput pancete, ombola i salame od boškarina premium kvalitete po najboljim cijenama. Valja istaknuti kako sva sirovina nosi oznaku Meso hrvatskih farmi, a zahvaljujući privatnom lovištu kojeg Histris ima u zakupu kod Ogulina i otkupu divljači od lokalnih lovačkih društava, proizvodimo i salame te kobasice od divljači koje zadnjih godina radimo i s tartufima. Upravo se spoj dragocjenosti šume pokazao kao proizvod visoke kvalitete. Potvrđuju to i šampionska odličja za našu salamu od jelena s tartufom i istarsku kobasicu s tartufom, istaknuo je Matišić.

Histris danas zapošljava 50 djelatnika. Svi mi zajedno činimo kotačić gospodarstvenika s tendencijom rasta na hrvatskom i inozemnom tržištu. Održivim i odgovornim upravljanjem, zajedno smo zaslužni za brendiranje Histrisa kao proizvođača s tradicijom i okusima vjernom lokalnom podneblju.

Ostale novosti