Sastojci:
Namirnice za okruglice:
- Mljeveno meso Histris – 500 g
- Krušne mrvice – 50 g
- Mlijeko – 1,5 dcl
- Jaje – 1 kom
- Ulje za prženje cca – 3 dcl
- Češnjak – 1 režanj
- Svježi peršin
- Maslinovo ulje
- sol
- papar
Za umak:
- Glavica luka – jedna manja
- Češnjak – 1 režanj
- Pelati – 250 g
- Pasirana rajčica – 500 ml
- Svježi ili suhi začini – peršin, bosiljak i dr.
- Sol
- Papar
- Maslinovo ulje
Priprema:
Krušne mrvice prelijte mlijekom, promiješajte dok se ne pretvore u kašastu smjesu. Dodajte mesu i promiješajte. Nakon toga dodajte jaje, nasjeckani peršin i češnjak, sol i papar te nastavite miješati da smjesa postane kompaktna i svi sastojci budu ravnomjerno raspoređeni. Rukama oblikujte okruglice cca 3-5 cm. Zagrijte ulje u tavi i popržite okruglice sa svih strana. U tavi na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk, kada omekša i lagano požuti, dodajte nasjeckani češnjak, kratko još dinstajte, ulijte nasjeckane pelate i pire od rajčica. Kada se umak malo zgusne dodate začine, sol i papar, mesne okruglice i kuhajte cca 25-30 min. Mesne okruglice se mogu poslužiti uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu.
Dobar tek želi Vam Histris!