Sastojci:
- 600 g mljevenog miješanog mesa Histris
- 100 g Pancete Histris
- 1 glavica kupusa
- Histris suha kobasica
- 10 dag riže
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckan u maslinovom ulju)
- 2 jaja
- slatka crvena mljevena paprika
- peršin (sitno nasjeckan)
- dvije žlice domaće masti
- sol
- papar
- papar u zrnu
Priprema:
Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove.
U loncu otopite malo domaće masti, dodajte sitno nasjeckan češnjak i malo koncentrata rajčice.
U međuvremenu pripremite smjesu za sarmu. Histris mljevenom mješanom mesu dodajte sitno narezanu Histris kobasicu, rižu, sitno narezan češnjak, jaja, sol, papar. Smjesu dobro izmiješajte i ostavite da odstoji.
U listove zelja zamatajte smjesu i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra. Slažite sarme u lonac, dodajte izrezani ostatak kupusa i narezanu pancetu. Na kraju zalijte hladnom vodom toliko da prekrije složene sarme u loncu.
Kuhajte oko dva sata na laganoj vatri. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.
Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.
Dobar tek želi Vam Histris!