sarme-histris

Sarma je kraljica zime!

Sastojci:

  • 600 g mljevenog miješanog mesa Histris
  • 100 g Pancete Histris
  • 1 glavica kupusa
  • Histris suha kobasica
  • 10 dag riže
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckan u maslinovom ulju)
  • 2 jaja
  • slatka crvena mljevena paprika
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • dvije žlice domaće masti
  • sol
  • papar
  • papar u zrnu

Priprema:

Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove.

U loncu otopite malo domaće masti, dodajte sitno nasjeckan češnjak i malo koncentrata rajčice.

U međuvremenu pripremite smjesu za sarmu. Histris mljevenom mješanom mesu dodajte sitno narezanu Histris kobasicu, rižu, sitno narezan češnjak, jaja, sol, papar. Smjesu dobro izmiješajte i ostavite da odstoji.

U listove zelja zamatajte smjesu i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra. Slažite sarme u lonac, dodajte izrezani ostatak kupusa i narezanu pancetu. Na kraju zalijte hladnom vodom toliko da prekrije složene sarme u loncu.

Kuhajte oko dva sata na laganoj vatri. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.

Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.

Dobar tek želi Vam Histris!