sajam s klobasicom u eu histris šampion

Histris drugu godinu za redom šampion sajma “S klobasicom u Europu”

Salama od jelena s tartufom Histris najbolje ocjenjena kobasica na međunarodnom sajmu „S Klobasicom u EU“ 2023.

Manifestacija “S klobasicom u Europu” svake godine okuplja brojne proizvođače i izlagače autohtonih kobasica i ostalih mesnih delicija iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. Ove godine 20 senzornih analitičara moralo je ocijeniti čak 194 pristigla uzorka kobasica.

“Želim vam čestitati na sjajnim proizvodima kojima oplemenjujete gastronomsku ponudu Hrvatske”, poručio je premijer Plenković. Dodao je kako je od načelnika Općine Bratulića doznao da je tradicija izrade kobasica u Istri duža od 500 godina. “To znači da su mnogi vaši preci znanje i umijeća prenijeli generacijama dalje, a danas vidim u ovoj kombinaciji tradicije i modernog kulinarstva da zaista postaju vrhunski proizvodi koji čine Istru privlačnom”, rekao je Andrej Plenković, premijer RH.

“Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora”, poručio je Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi.

Salama od jelena s tartufima jedinstveni je proizvodi na hrvatskom tržištu, ujedno i premium proizvod zbog limitirane proizvodnje i ograničenih prirodnih resursa. Sezona lova strogo je kontrolirana, a priroda se za ovu deliciju i uskladila; odstrjel jelena moguć je od sredine kolovoza do kraja godine kada traje i sezona lova na istarski tartuf. „U proizvodu koristimo isključivo meso divljači slobodnih lovišta. Pomirenje koristivosti i poštovanje prirodnih načela, proizvod čini bogatim bjelančevinama i neopterećen udjelom masti pa u rapsodiji okusa dominira specifičan okus dubina hrvatskih šuma“, istaknuo je Dalibor Matišić, direktor prerade mesa Histris.

Ostale novosti