Dostava na području Istarske županije je besplatna.
Hrana nije otpad Recimo ne bacanju hrane – postanite dio promjene! Histris Hrana nije otpad

Recimo ne bacanju hrane – postanite dio pozitivne promjene!

U Histrisu smo posvećeni očuvanju tradicije i stvaranju vrhunskih suhomesnatih proizvoda, ali i održivom poslovanju koje doprinosi boljoj budućnosti. Kao ponosni potpisnik dobrovoljnog sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“, prepoznajemo važnost odgovornog upravljanja hranom i aktivno radimo na smanjenju njezina bacanja.

Histris kvaliteta d.o.o. ponosno sudjeluje u ovoj inicijativi koja je jedna od ključnih mjera iz Plana sprječavanja i smanjenja otpada od hrane u Hrvatskoj, kao i reforme Unaprjeđenje sustava doniranja hrane u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO). Cilj je do 2028. godine smanjiti količinu bačene hrane u Hrvatskoj za čak 30%, čime bismo značajno doprinijeli održivijem upravljanju hranom i očuvanju okoliša.

Recimo ne bacanju hrane – postanite dio pozitivne promjene!

Ogromne količine hrane svakodnevno završavaju kao otpad, što predstavlja ozbiljan izazov s ekološkog, ekonomskog i etičkog aspekta, ugrožavajući održivost resursa i povećavajući globalne nejednakosti. U Histrisu vjerujemo da je svatko od nas dio rješenja! Naša misija uključuje educiranje kupaca o važnosti smanjenja otpada od hrane, osobito kada je riječ o svježem mesu i suhomesnatim proizvodima.

Savjeti za smanjenje otpada od hrane

  1. Planirajte obroke unaprijed
    Izradite tjedni jelovnik i kupujte namirnice prema popisu. Na taj način izbjeći ćete impulzivne kupnje i nepotrebno gomilanje hrane.
  2. Kuhajte optimalno – dovoljno za sve, ali ne previše                                                                                              Jedan od najvažnijih koraka u smanjenju otpada je pravilno planiranje količine hrane prilikom kuhanja. Prije pripreme obroka, razmislite o broju osoba koje će jesti i njihovim apetitima.
  3. Čuvajte hranu na ispravan način
    Pravilno skladištenje produljuje trajnost hrane. Na primjer, mesne prerađevine držite u hermetički zatvorenim posudama i na odgovarajućoj temperaturi u hladnjaku.
  4. Pametno iskoristite ostatke
    Ostatke obroka ili višak mesa pretvorite u nova, kreativna jela. Inspirirajte se receptima koji daju “drugu šansu” namirnicama.
  5. Koristite zamrzivač
    Ako imate više hrane nego što trenutno možete iskoristiti, zamrznite je. Mesni proizvodi poput kobasica ili svježeg mesa odlično podnose zamrzavanje.
  6. Pratite rok trajanja
    Prvo iskoristite namirnice kojima se približava rok trajanja. Razvrstajte hladnjak i ostavu tako da su proizvodi s kraćim rokom trajanja uvijek na dohvat ruke.

Inspirativni recepti za iskorištavanje viškova

 

1. Zapečeni omlet s Histris polutrajnim kobasicama i povrćem

Iskoristite preostale kobasice i povrće iz hladnjaka za brz i ukusan omlet. Jednostavno ih narežite, pomiješajte s jajima i zapečete u pećnici.

Hrana nije otpad Recimo ne bacanju hrane – postanite dio promjene!Zapečeni omlet s Histris polutrajnim kobasicama i povrćem

Sastojci:

2 preostale Histris polutrajne kobasice (narezane na kolutiće)

1 šalica narezanog povrća (brokula, tikvica, paprika, rajčica ili bilo što što imate pri ruci)

4 jaja

50 g ribanog sira (gauda, parmezan ili po želji)

Sol i papar po ukusu

Maslinovo ulje za podmazivanje

Priprema:

Na tavi lagano prepržite narezane kobasice dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte povrće i pržite dok ne omekša.

U zdjeli umutite jaja, dodajte sol, papar i pola količine ribanog sira.

Prebacite kobasice i povrće u posudu za pečenje, prelijte smjesom od jaja i pospite preostalim sirom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta, dok omlet ne postane čvrst i zlatne boje.

2. Tjestenina s mesnim okruglicama

Od ostataka Histris mljevenog mesa oblikujte okruglice, začinite ih i poslužite uz omiljeni umak i tjesteninu.

Hrana nije otpad Recimo ne bacanju hrane – postanite dio promjene! Tjestenina s mesnim okruglicama

Sastojci:

200 g preostalog Histris mljevenog mesa

1 jaje

2 žlice krušnih mrvica

1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)

400 g tjestenine (špageti, penne ili po želji)

300 ml pasirane rajčice

1 žlica maslinovog ulja

Sol, papar, bosiljak i origano po ukusu

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice i češnjak. Oblikujte male okruglice.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje i prepržite okruglice dok ne dobiju smeđu boju. Izvadite ih sa strane.

U istoj tavi zagrijte pasiranu rajčicu, začinite solju, paprom, bosiljkom i origanom. Dodajte mesne okruglice i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i pomiješajte s umakom i okruglicama. Poslužite toplo uz ribani sir.

3. Pohane rolice

Iskoristite tanko narezanu Histris pancetu kao punjenje za pohane rolice. Dodajte sir i povrće za bogat okus.

Hrana nije otpad Recimo ne bacanju hrane – postanite dio promjene! Pohane rolice Histris

Sastojci:

80 g tanko narezane Histris pancete

100 g naribanog sira (mozzarella, cheddar ili po želji)

1 manja tikvica (narezana na tanke trakice)

1 jaje

4 žlice krušnih mrvica

4 žlice brašna

Ulje za prženje

Priprema:

Na svaki komad pancete stavite nekoliko trakica tikvice i malo naribanog sira. Zarolajte i učvrstite čačkalicom.

Umočite svaku rolicu u brašno, razmućeno jaje i zatim u krušne mrvice.

Zagrijte ulje u tavi i pržite rolice dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Ocijedite na kuhinjskom papiru.

Poslužite uz salatu ili umak po želji, primjerice jogurt s češnjakom.

S ovim jednostavnim receptima možete od viška hrane stvoriti ukusna jela i dati doprinos smanjenju otpada. Pustite mašti na volju, prilagodite sastojke onome što imate kod kuće i pokažite da hrana nikad ne mora završiti u smeću!

 

Zajedno možemo smanjiti otpad!

Odbacimo bacanje hrane
Histris promiče odgovorniju stranu guštanja u hrani, a uz kvalitetne proizvode i podršku svih pojedinaca, možemo smanjiti količinu bačene hrane i stvoriti održiviji svijet. Svaka mala promjena u navikama čini razliku – od planiranja obroka do inspirativnih recepata koji vraćaju vrijednost ostatku hrane.

Pridružite se našim naporima i recite: Hrana nije otpad!

Ostale novosti