U Histrisu smo posvećeni očuvanju tradicije i stvaranju vrhunskih suhomesnatih proizvoda, ali i održivom poslovanju koje doprinosi boljoj budućnosti. Kao ponosni potpisnik dobrovoljnog sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“, prepoznajemo važnost odgovornog upravljanja hranom i aktivno radimo na smanjenju njezina bacanja.
Histris kvaliteta d.o.o. ponosno sudjeluje u ovoj inicijativi koja je jedna od ključnih mjera iz Plana sprječavanja i smanjenja otpada od hrane u Hrvatskoj, kao i reforme Unaprjeđenje sustava doniranja hrane u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO). Cilj je do 2028. godine smanjiti količinu bačene hrane u Hrvatskoj za čak 30%, čime bismo značajno doprinijeli održivijem upravljanju hranom i očuvanju okoliša.
Recimo ne bacanju hrane – postanite dio pozitivne promjene!
Ogromne količine hrane svakodnevno završavaju kao otpad, što predstavlja ozbiljan izazov s ekološkog, ekonomskog i etičkog aspekta, ugrožavajući održivost resursa i povećavajući globalne nejednakosti. U Histrisu vjerujemo da je svatko od nas dio rješenja! Naša misija uključuje educiranje kupaca o važnosti smanjenja otpada od hrane, osobito kada je riječ o svježem mesu i suhomesnatim proizvodima.
Savjeti za smanjenje otpada od hrane
- Planirajte obroke unaprijed
Izradite tjedni jelovnik i kupujte namirnice prema popisu. Na taj način izbjeći ćete impulzivne kupnje i nepotrebno gomilanje hrane. - Kuhajte optimalno – dovoljno za sve, ali ne previše Jedan od najvažnijih koraka u smanjenju otpada je pravilno planiranje količine hrane prilikom kuhanja. Prije pripreme obroka, razmislite o broju osoba koje će jesti i njihovim apetitima.
- Čuvajte hranu na ispravan način
Pravilno skladištenje produljuje trajnost hrane. Na primjer, mesne prerađevine držite u hermetički zatvorenim posudama i na odgovarajućoj temperaturi u hladnjaku. - Pametno iskoristite ostatke
Ostatke obroka ili višak mesa pretvorite u nova, kreativna jela. Inspirirajte se receptima koji daju “drugu šansu” namirnicama. - Koristite zamrzivač
Ako imate više hrane nego što trenutno možete iskoristiti, zamrznite je. Mesni proizvodi poput kobasica ili svježeg mesa odlično podnose zamrzavanje. - Pratite rok trajanja
Prvo iskoristite namirnice kojima se približava rok trajanja. Razvrstajte hladnjak i ostavu tako da su proizvodi s kraćim rokom trajanja uvijek na dohvat ruke.
Inspirativni recepti za iskorištavanje viškova
1. Zapečeni omlet s Histris polutrajnim kobasicama i povrćem
Iskoristite preostale kobasice i povrće iz hladnjaka za brz i ukusan omlet. Jednostavno ih narežite, pomiješajte s jajima i zapečete u pećnici.
Sastojci:
2 preostale Histris polutrajne kobasice (narezane na kolutiće)
1 šalica narezanog povrća (brokula, tikvica, paprika, rajčica ili bilo što što imate pri ruci)
4 jaja
50 g ribanog sira (gauda, parmezan ili po želji)
Sol i papar po ukusu
Maslinovo ulje za podmazivanje
Priprema:
Na tavi lagano prepržite narezane kobasice dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte povrće i pržite dok ne omekša.
U zdjeli umutite jaja, dodajte sol, papar i pola količine ribanog sira.
Prebacite kobasice i povrće u posudu za pečenje, prelijte smjesom od jaja i pospite preostalim sirom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta, dok omlet ne postane čvrst i zlatne boje.
2. Tjestenina s mesnim okruglicama
Od ostataka Histris mljevenog mesa oblikujte okruglice, začinite ih i poslužite uz omiljeni umak i tjesteninu.
Sastojci:
200 g preostalog Histris mljevenog mesa
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
400 g tjestenine (špageti, penne ili po želji)
300 ml pasirane rajčice
1 žlica maslinovog ulja
Sol, papar, bosiljak i origano po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice i češnjak. Oblikujte male okruglice.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje i prepržite okruglice dok ne dobiju smeđu boju. Izvadite ih sa strane.
U istoj tavi zagrijte pasiranu rajčicu, začinite solju, paprom, bosiljkom i origanom. Dodajte mesne okruglice i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i pomiješajte s umakom i okruglicama. Poslužite toplo uz ribani sir.
3. Pohane rolice
Iskoristite tanko narezanu Histris pancetu kao punjenje za pohane rolice. Dodajte sir i povrće za bogat okus.
Sastojci:
80 g tanko narezane Histris pancete
100 g naribanog sira (mozzarella, cheddar ili po želji)
1 manja tikvica (narezana na tanke trakice)
1 jaje
4 žlice krušnih mrvica
4 žlice brašna
Ulje za prženje
Priprema:
Na svaki komad pancete stavite nekoliko trakica tikvice i malo naribanog sira. Zarolajte i učvrstite čačkalicom.
Umočite svaku rolicu u brašno, razmućeno jaje i zatim u krušne mrvice.
Zagrijte ulje u tavi i pržite rolice dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Ocijedite na kuhinjskom papiru.
Poslužite uz salatu ili umak po želji, primjerice jogurt s češnjakom.
S ovim jednostavnim receptima možete od viška hrane stvoriti ukusna jela i dati doprinos smanjenju otpada. Pustite mašti na volju, prilagodite sastojke onome što imate kod kuće i pokažite da hrana nikad ne mora završiti u smeću!
Zajedno možemo smanjiti otpad!
Odbacimo bacanje hrane
Histris promiče odgovorniju stranu guštanja u hrani, a uz kvalitetne proizvode i podršku svih pojedinaca, možemo smanjiti količinu bačene hrane i stvoriti održiviji svijet. Svaka mala promjena u navikama čini razliku – od planiranja obroka do inspirativnih recepata koji vraćaju vrijednost ostatku hrane.
Pridružite se našim naporima i recite: Hrana nije otpad!