Dostava na području Istarske županije je besplatna.

Ombolo istarski suhi

2.80 19.50 

Otkrijte autentičan okus Istre uz jedinstveni istarski ombolo – sušeni mesni specijalitet koji odražava stoljetnu tradiciju i bogatstvo okusa istarskog podneblja. Istarski ombolo, poznat i kao žlomprt ili zarebnjak, ključni je dio istarske gastronomske baštine.

Proces izrade istarskog ombola započinje pažljivim soljenjem svinjskog kotleta, nakon čega se meso marinira nekoliko dana. U ovoj fazi, osim soli, dodaju se i aromatični začini poput papra, lovora i češnjaka, što doprinosi specifičnom okusu ovog delikatesnog mesa. Nakon mariniranja, istarski ombolo se suši na zraku, a idealni uvjeti za sušenje su tijekom zime kada puše vjetar “Bura”. Vrijeme sušenja može varirati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o željenom stupnju suhoće.

Istarski ombolo se najčešće poslužuje u tanko narezanim kriškama kao predjelo, slično pršutu, ili se koristi kao glavni sastojak u različitim jelima. U svježijem obliku, ombolo je idealan za pripremu na roštilju ili kuhanje s kiselim kupusom. Tradicionalno se poslužuje uz domaći kruh, sir i masline, sljubljen s čašom istarske malvazije ili terana.

Ovaj mesni specijalitet ima duboke korijene u istarskoj tradiciji i gastronomiji, često povezan s proslavama i obiteljskim okupljanjima, posebno u zimskim mjesecima kada se održava svinjokolja. Istarski ombolo nije samo delicija, već i simbol istarskog identiteta.

Ukratko, istarski ombolo je ukusno i mirisno sušeno svinjsko meso koje savršeno dočarava bogatstvo okusa i tradicije regije Istre.

Vrsta mesa: svinjski kare bez kosti i kože

Začini: sušeni ružmarin i lovor, sol, papar

Karakteristike: veliki udio bjelančevina, vrlo mali udio masnoće.

Čuvanjedo 8°C
Pakiranje700 g, 200 g, 80 g
Karakteristikebez glutena, bez laktoze, bez soje
Vrijeme zrenja60 dana

Energija 464,48 kJ/110,91 kcal

Masti 5,51 g

Zasićene masne kiseline 2,29 g

Ugljikohidrati 0,95 g

Od kojih šećeri 0,25 g

Bjelančevine 14,38 g

Sol 6,8 g

Možda će vas zanimati