S dodatkom listića istarskog tartufa, Histris istarska kobasica s tartufom od odabranog mesa zrelijih domaćih svinja prava je delicija koja jamči gastronomski doživljaj lokalnog. Istarski tartuf je podzemna gljiva vrlo specifičnog mirisa i okusa, jedinstvena u svijetu. Njegovo je prirodno stanište dolina rijeke Mirne i Motovunska šuma. Prirodne količine su ograničene, a o načinima uzgoja crnog tartufara se još uvijek ne zna previše. Ovaj dragocjeni gomolj lovi se isključivo uz pomoć pasa tartufara u određenom periodu godine. U kombinaciji s kobasicom napravljenom po tradicionalnoj recepturi čini prepoznatljiv i na stolu uvijek poželjan brend poluotoka. Zbog vrlo intenzivnog mirisa i okusa, ali i prirodne ograničenosti, tartuf se koristi u izrazito malim količinama – udio crnog tartufa u istarskoj kobasici s tartufima Histris (Tuber aestivum, vittad.) iznosi 3 %.
BEZ NITRITA – NITRITE FREE Histris proizvodi označeni zelenom markicom u sastavu nemaju nitrite.
Vrsta mesa: svinjska lopatica i leđno čvrsto masno tkivo
Začini: češnjak, vino malvazija, sol, papar, s dodatkom listića tartufa