Boškarin je autohtono istarsko govedo, simbol Istre i istarskog načina života. Doseže masu i do 1300 kilograma. U prošlosti je svako istarsko domaćinstvo u štali imalo barem grlo ili dva. Najčešće se koristio u poljoprivredi za oranje polja i druge fizički zahtjevne radnje te kao hrana težaka. Danas se meso boškarina smatra pravom gurmanskom delicijom u Istri – s notom ekskluzivnosti. Životinji treba pet-šest godina da doživi punu zrelost, a i nakon niza aktivnosti za spašavanje od izumiranja ove autohtone pasmine i valorizacije mesa, broj uzgojenih grla je ograničen, dok meso nosi oznaku izvornosti. Histris istarska kobasica od mesa boškarina jedna je od premium delicija specifičnog mirisa i okusa. Pripravljena je od najkvalitetnijeg mesa istarskog boškarina s dodatkom domaćeg svinjskog mesa i začina. U ustima ostavlja okus zrelog mesa govedine i slatkoće.
BEZ NITRITA – NITRITE FREE Histris proizvodi označeni zelenom markicom u sastavu nemaju nitrite.
Vrsta mesa: meso boškarina, svinjska lopatica, čvrsto masno tkivo
Začini: cimet, sol, papar
Karakteristike: meso autohtonog istarskog goveda