Ružmarin na latinskom znači morska rosa. Upravo ta svježina Mediterana i izražene aromatičnosti karakterizira Histris istarsku kobasicu s ružmarinom. Ružmarin je kroz povijest uživao velik ugled mediteranskog naroda, a neki običaji vezani uz upotrebu ovog začina održali su se do danas. Igličasti listovi ove mediteranske zimzelene biljke prepoznatljivog su, intenzivnog i predivnog mirisa. Upravo iz tog razloga ružmarin je postao jedinstveni sastojak Histris istarske kobasice. Najčešće se upotrebljava u proizvodnji i sušenju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. Igličasti listovi ove mediteranske zimzelene biljke intenzivnog su aromatičnog mirisa. U kombinaciji s mesom s hrvatskih farmi tvore jedinstven zalogaj tradicije.
BEZ NITRITA – NITRITE FREE Histris proizvodi označeni zelenom markicom u sastavu nemaju nitrite.
Vrsta mesa: svinjska lopatica i leđno čvrsto masno tkivo
Začini: češnjak, lovorov list, sol, papar, s dodatkom sušenog ružmarina