Spravljena / proizvedena od pomno odabranog mesa zrelijih domaćih svinja. Histris istarska kobasica (trajna) uravnoteženog je omjera mesa i masti te mediteranskih začina s dodatkom istarske malvazije u kojoj je diskretno prokuhan češnjak i lovorov list. Istarska kobasica prirodnog je okusa i mirisa, elegantne konzistencije s daškom slatkoće, uz vrlo kontrolirano doziranje soli. Tekstura je elastična, kompaktna i impresivna za trajni suhomesnati proizvod, privlači bojom i oblikom, a okus u ustima je odličan. Zbog komadića mišićnog tkiva crvenkaste i masnog tkiva bijele boje presjek nalikuje mozaiku. Spravljena po tradicionalnoj recepturi, od davnina je omiljeni izbor autohtone gurmanske ponude za čašćenje nepca ukućana i gostiju. Prvi pisani tragovi o istarskoj kobasici stari su pet stoljeća, a sama riječ kobasica potječe iz latinskog jezika, od riječi salsicius što znači „pripremljeno soljenjem“. Homer spominje kobasicu još u epu „Odiseja“.
Vrsta mesa: svinjska lopatica i leđno čvrsto masno tkivo
Začini: češnjak, istarska malvazija, sol, papar