Kobasica s orasima, kao jedan od najcjenjenijih specijaliteta, ima bogatu povijest koja je proputovala cijeli svijet. Od rimskih bogova do engleskih kraljeva, ovaj jedinstveni spoj okusa uvijek je bio na tronu. U Istri, orah nije samo hrana, već i simbol tradicije i kulture.
Orah, koji je bio omiljen među istarskim težacima, koristio se kao poslastica tijekom dugih zimskih večeri. Dok su sjedili uz ognjište, težaci bi uživali u orašastom voću, čiji oblik podsjeća na ljudski mozak. Ovaj plod, zaštićen čvrstom ljuskom, bio je sinonim za slatkoću i užitak nakon obroka.
Osim što je bio poslastica, orah je u istarskoj tradiciji imao i mistično značenje. Vjerovalo se da se ispod krošnje oraha okupljaju nadnaravna bića, što je činilo ovaj plod još tajanstvenijim i posebnijim. Danas, orah i dalje zauzima posebno mjesto na stolovima svake istarske konobe, a kombinacija u Histrisovoj Istarskoj kobasici s orasima pruža neponovljiv užitak.
Vrsta mesa: svinjska lopatica i leđno čvrsto masno tkivo.
Začini: češnjak, lovorov list, sol, papar, s dodatkom oraha.
Više o istarskoj kobasici s orasima pročitajte na linku: https://www.histris.hr/novosti/istarska-kobasica-orah/